10. 7. 2023
Bílá mozzarella, červená rajčata a zelená bazalka. Něco vám ty barvy připomínají? Samozřejmě, jde o italské národní barvy. Právě z Itálie tenhle nezaměnitelný salát pochází, konkrétně tedy prý z ostrova Capri, kde ho údajně poprvé stvořil jistý zedník s duchem patriota.
Do panini si tenkrát dal hutný sýr plný bílkovin, nasládlá rajčata a bazalku, která tomu celému dodala šmrnc a připomněla italskou trikoloru. Vy si můžete tuhle kombinaci chutí klidně užít i bez panini.
Druhá verze hraje ve prospěch futuristického básníka Filippa Marinettiho, kterému se jídlo servírované v hotelu, v němž byl ubytován, zdálo příliš těžké, a tak si poručil nakombinovat tyhle suroviny.
V čem spočívá kouzlo salátu Caprese?
Caprese, to je nejen souhra chutí, ale i makroživin. Zatímco z rajčat a případně pečiva získáte sacharidy a z olivového oleje, který sem taky neodmyslitelně patří, načerpáte tuky, mozzarella je nabitá bílkovinami.
Ve výsledku to znamená, že získáte energii (sacharidy a tuky), ale taky se pěkně zasytíte díky proteinům. Nestane se tak, že byste za hodinu stepovali v kuchyni a přemýšleli, čím se dorazit.
Recept na salát Caprese: Hlavně volte kvalitní suroviny
Na vynikající Caprese není třeba mnoha ingrediencí, zato bychom je ale vždycky měli pořádně vybírat a volit kvalitní kousky.
Do originálního receptu sice patří mozzarella di bufala, tedy mozzarella z buvolího mléka, vy ale můžete samozřejmě použít tu klasickou.
Pokud už jste to během dne třeba přehnali s tuky, vyberte si mozzarellu light (opravdu se jedná o vzácnou výjimku, kdy light výrobek doporučují i výživoví poradci – mozzarella jako taková je totiž dost tučná).
Co potřebujete (na porci): 2 rajčata, mozzarellu (125 g), nasekané lístky bazalky, extra panenský olivový olej na zakápnutí, sůl a pepř (obojí čerstvě namleté)
Jak na to?
- Nechte okapat mozzarellu.
- Omyjte rajčata, osušte a nakrájejte je na plátky.
- Ty pak rozložte na talíř.
- Mozzarellu taky nakrájejte na plátky, které pak pokládejte mezi plátky rajčat.
- Obojí dozdobte nasekanými lístky bazalky, zakápněte olejem a dochuťte solí a pepřem.
Jak už padlo, salát je vynikající samotný, ale chutná i s dobrým pečivem. Náš tip je čerstvě rozpečená bagetka.
Použité zdroje:
- https://fresh.iprima.cz/salat-caprese-s-buvoli-mozzarellou
- https://www.zeppolis.com/blog/history-of-the-caprese-salad
- https://kralovstvichuti.cz/rady-a-recepty/zajimavosti/salat-caprese-italsky-luxus-na-taliri