28. 12. 2022
Ač se to může zdát jako malicherné, rozdíl je nakonec patrný. Samozřejmě, že když nemáte šalotku, můžete „tam“ dát „normální“ cibuli, ale… Nebude to ono. V čem je rozdíl?
Šalotka, ošlejch nebo taky česnek askalonský je poddruh kuchyňské cibule. Oproti té klasické je malá, obvykle narůžovělá, a když ji rozkrojíte, objevíte trs malinkých cibulek. Na pohled tak vypadá jako „něco mezi cibulí a česnekem“. Šalotku taky pořídíte v různých odrůdách – sehnat se dá červená, šedá nebo banánová (to je skutečný kříženec běžné cibule a šalotky).
Jen ve vzhledu to není
Kdyby šlo jen o vzhled, nejspíš bychom rozdíl mezi šalotkou a cibulí vůbec neřešili. Věc má ale samozřejmě hlubší podstatu – šalotka má jemnější chuť, je nasládlá a její silice nejsou tak výrazné. Proto vás z ní při přípravě pokrmů nebudou tolik pálit oči, a dokonce by ani neměla být příliš cítit z dechu.
Šalotku miluje francouzská kuchyně, které dodává skvělou chuť, a přitom nepřebíjí ostatní ingredience. Francouzi ale samozřejmě nejsou jediní, kteří na ni vsázejí.
Rozdíl spočívá i v konzistenci. Jakmile šalotku nakrájíte nadrobno a povaříte ji, bude dokonale jemná, takže s ní parádně zahustíte omáčku a zároveň ji božsky ochutíte. Při úpravě šalotky ale dávejte pozor, aby vám na pánvičce nezhnědla – pak už není dobrá.
Šalotka a zdraví: prospívá nám víc než cibule?
Šalotka se od cibule liší i kalorickou hodnotou a podílem makroživin. Zatímco běžná cibule ukrývá ve 100 g 182 kJ, 9 g sacharidů, 1,5 g bílkovin, 0,25 g tuku a 2,58 g vlákniny, šalotka je kaloričtější (na 100 g má 212 kJ), obsahuje 10 g sacharidů, 1,5 g bílkovin, téměř žádný tuk a 2 g vlákniny.
Ze šalotky se dá načerpat vitamín B6, mangan, železo a hořčík, a to všechno ve vyšším množství než u kuchyňské cibule. Ta naopak nabízí víc vitamínu C.
Šalotka v kuchyni? Hodí se kamkoli
Ve zmíněné francouzské kuchyni je šalotka klasickým základem nejrůznějších druhů omáček. Asijská kuchyně zase ráda nabídne smaženou šalotku coby chuťový doplněk, který se dá nasypat prakticky na všechno. Chybu neuděláte, když šalotkou ozvláštníte guláš nebo oblíbenou omáčku, restovaná šalotka pak nezklame u pokrmů z masa.
Tuhle cibuli ani nemusíte krájet. Klidně si ji naložte do marinády z oleje, octa a pepře a pak ji celou v kuse ugrilujte. Chutnat by vám mohla i glazovaná šalotka – stačí ji oloupat a dát na chvilku restovat, potom přidat třtinový cukr a za moment i trochu balsamica, tymiánu a červeného vína. Jakmile šalotka získá zkaramelizovaný „obal“, ještě ji 20 minut vařte a po vychlazení ji potřete máslem. Neskutečná dobrota!
A šalotku můžete i naložit. Povařte ji s pepřem, cukrem, solí, bobkovým listem a octem. V lednici vám pak vydrží až 3 týdny.
Ani ve studené kuchyni se ale tahle dobrota neztratí. Díky jemné chuti, kterou šalotka nabízí, ji klidně můžete syrovou, nakrájenou nadrobno, nasypte na těstoviny, pizzu nebo do salátu, případně do rybí pomazánky.
Dá se šalotka vyměnit za cibuli a naopak?
Profesionálové by to nedopustili, ale pokud není zbytí, prostě to udělejte. Když budete postrádat šalotku, přidejte do pokrmu zhruba poloviční množství cibule (protože je výraznější, zvlášť pak ta žlutá). A naopak.
Myslete ovšem na to, že když šalotku tepelně upravíte, zvýrazní se její nasládlá chuť, takže výsledek pak (při záměně s cibulí) nemusí být přesně podle vašeho očekávání.
Použité zdroje:
- https://www.womanonly.cz/salotka-cim-se-lisi-od-cibule-a-jak-ji-pouzit-v-kuchyni/
- https://cs.bakeitwithlove.com/shallots-vs-onions/#can-you-substitute-onions-for-shallots