1. 5. 2020
Jestli milujete kaše, ale právě ovesné vločky už vám možná maličko lezou krkem a máte dojem, že byste snesli nějakou tu obměnu a zajímavý experiment, máme pro vás dobrou zprávu. Vybrali jsme pět skvělých snídaňových kaší, takže si klidně můžete dávat i pětkrát týdně.
Ovesná kaše na tisíc a jeden způsob
Ovesné vločky jsou neuvěřitelně vděčná potravina. Zpracovat se dají takřka se vším a možná vás překvapí, že to jde i naslano! Ovesné vločky nechte přes noc nebo aspoň půl hodiny přes vařením namočené ve vodě nebo v mléce, aby změkly.
Do ovesné kaše můžete dát snad všechno, co máte rádi a co se společně nebude chuťově tlouct: oříšky, semínka, čokoládu, ovoce, kakao, skořici… Za nás to na celé čáře vyhrává banán se skořicí nebo jahody s raw kakaem.
Náš tip: Ovesná kaše je nabitá sacharidy a rychlými cukry, takže vám dodá energii, kterou po ránu potřebujete. Pokud chcete, aby vás i na delší dobu zasytila, přidejte do ní tvaroh nebo Skyr v množství, které vám bude příjemné (pozor na jeho hutnost, dvě lžíce můžou být víc než dost).
Rýžová kaše, po které už nebudete chtít kupovanou mléčnou rýži
Mléčná rýže je skvělá a leckoho si podmanila. Každému, kdo ji ale miluje a kupuje si ji často, může lézt do peněz. Udělat si ji doma jako rýžovou kaši je přitom jednoduché a levné. Navíc si do ní dáte jen to, co sami chcete. Třeba můžete vynechat i hromadu cukru.
Stejně jako ovesnou kaši, i tu rýžovou si můžete smíchat prakticky s čímkoli. Naprosto luxusní záležitost tkví ve vysokoprocentní čokoládě, ale třeba i ve skořici a medu nebo v kokosu. Zkrátka klidně napodobte tu, jakou si kupujete nejraději.
Rýžovou kaši připravíte jednoduše, jen si ji spíš uvařte předem večer a ráno dochuťte, pokud vás nečeká pohodové víkendové ráno s dostatkem času. Propláchnutou rýži vsypte do hrnce, přidejte asi 1 litr mléka, trochu másla a špetku soli. Takhle ji vařte doměkka. Zhruba v polovině vaření ji oslaďte – skvělý je med, ale použít můžete i cukr nebo oblíbené přírodní sladidlo.
Kokosový nášup s granátovým jablkem
Nemusí to být zrovna granátové jablko, klidně použijte jiné ovoce, ale za zkoušku to stojí. Je to totiž delikatesa! Pokud zatoužíte aspoň po chuťové náhražce, můžete sáhnout po červeném rybízu – je podobně kyselý jako právě granátové jablko.
A jak tedy na to? Do 200 ml vroucího kokosového mléka přidejte 60 g kokosové mouky, 20 g kokosu, 1 bílek, 1 lžíci kokosového oleje a medu, 1 lžičku vanilky a špetku soli. Připravte si jadérka, a jakmile kaše zhoustne, přelijte ji do misky k podávání a jadérky posypte. Bude to nezapomenutelné, slibujeme!
Pomerančové flameri: mezi krupicovou kaší a fenomenálním dezertem
Krupicovou kaši jako takovou znáte, a proto jsme ji tady nechtěli zvlášť zmiňovat. I tak si tady ale svou roli sehraje, když si s námi zkusíte připravit pomerančové flameri. Tenhle experiment za to opravdu stojí.
Potřebovat budete 750 ml plnotučného mléka, 25 g másla, kůru z jednoho pomeranče, 100 g hrubé krupičky a 100 g moučkového cukru.
Mléko, máslo a cukr společně s pomerančovou kůrou přiveďte k varu a dejte z ohně. Nechte směs odpočinout 20 minut, aby se kůra dostatečně vyluhovala. Potom směs sceďte, přidejte krupičku a znovu přiveďte k varu. Jakmile bude kaše hustá, stáhněte ji z ohně, vlijte ji do formy a nechte ztuhnout v ledničce – trvá to minimálně dvě hodiny. Pak už ji jen vyndejte, nakrájejte na porce a dochuťte kysanou smetanou a ovocem.
Do základu snídaňové kaše můžete použít třeba rostlinné mléko. Ideálně vyrobené doma. Připravili jsme pro vás návody na přípravu kamutového, slunečnicového, rýžového nebo třeba sezamového.
Quinoová kaše pro milovníky zdravé stravy
Quinoa (neboli merlík čínský) u nás není známá příliš dlouho, ale někteří z nás už si ji jako superpotravinu stihli oblíbit. Tato pseudoobilnina nabízí kvalitní sacharidy a bílkoviny, spoustu vitamínů a minerálů. Takže se s ní dá kouzlit a ještě u toho můžete mít dobrý pocit, že děláte něco pro své zdraví.
Kaši z ní uděláte jednoduše. Stačí 50 g quinoy dvě minuty nasucho restovat, pak přidat 250 ml mléka a přivést společně k varu. Jakmile se tak stane, stáhněte plamen a nechte směs ještě 20 minut vařit, aby byla quinoa měkká. Může se stát, že se vám mléko bude rychleji vyvařovat. V tom případě ho trošku přidejte. Uvařenou kaši pak doslaďte a dozdobte ovocem. I tady je skvělý med, skořice a třeba banán, ale to už záleží na vás…