Jste zde

Tofu: Rostlinné "maso" můžete upéct v troubě i rozmixovat na pomazánku

tofu na prkénku Zdroj: Bigstockphoto
Obohaťte svůj jídelníček o tofu! Super potravinu, která je bohužel vnímána pouze jako náhražka masa ve vegetariánském a veganském jídelníčku.

18. 4. 2022

Tofu je v podstatě sójový sýr, který se vyrábí srážením sójového mléka s potravinářskou sádrou. Je plné kvalitních bílkovin, živin a v kuchyni lze připravit na mnoho způsobů. Obvykle je však nedílnou složku pouze veganského a vegetariánského jídelníčku. Což je obrovská škoda! Neboť jeho zařazením do svého jídelníčku můžete nejen relativně a levně nahradit maso, ale především prospět svému zdraví. 

bigstock-sliced-fresh-tofu-on-black-pla-441316820.jpg

tofu na talíři
Zdroj: 
Bigstockphoto
První zmínky o tofu pocházejí z Číny už z 2. století před naším letopočtem. K nám se dostalo až na konci 20. století a dodnes je považováno pouze za běžnou součást veganského, popř. vegetariánského jídelníčku. 

Více než jen náhražka masa!

Tofu patří mezi nejzdravější potraviny. Je lehce stravitelné, bezlepkové a obsahuje velké množství živin. Kromě mnoha minerálů a vitamínů, obsahuje i vlákninu a je bohatým zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin, které jsou skvělou alternativou za živočišné bílkoviny. Obsahuje velmi málo kalorií a na rozdíl od masa neobsahuje žádný cholesterol. 

bigstock-organic-tofu-on-biodegradable-444818006.jpg

syrové rofu
Zdroj: 
Bigstockphoto
Syrové tofu je chuťově nevýrazné a pravděpodobně vás chuťově nenadchne. 

Konzumace tofu má pozitivní vliv na zdraví. Reguluje hladinu cukru v krvi, snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje činnost nervového systému. Chrání srdce i cévy, zmírňuje potíže v menopauze a podle výzkumů snižuje riziko vzniku rakoviny prsu až o 50 %! 

Správně připravené chutná báječně!

Tofu má v kuchyni široké možnosti uplatnění. Hodí se do studené a teplé kuchyně i k přípravě na sladko i slano. Naprosto univerzální použití má však pouze přírodní bílé tofu.

bigstock-diced-tofu-sauce-and-ingredie-431988878.jpg

ochucené tofu
Zdroj: 
Bigstockphoto
Přírodní tofu můžete dle vlastní chuti okořenit nejrůznějšími druhy koření a bylinkami, ale také ho můžete koupit už ochucené. 

Klasické bílé tofu je chuťově nevýrazné a svou chutí vás pravděpodobně nijak nenadchne. Jeho nespornou výhodou však je, že máte v podstatě neomezené možnosti, jak ho ochutit. Funguje totiž jako houba a velmi dobře nasaje chuť různých omáček, bylinek, koření i nejrůznějších marinád. 

Tofu se může lišit nejen svou chutí, ale také konzistencí a tím pádem i způsobem použití. Měkké tofu, které svou konzistencí připomíná pudink, můžete využít k přípravě domácí zmrzliny, pomazánek a nejrůznějších dezertů i krémů.

Tvrdé tofu naopak připomíná tvrdý sýr a lze ho připravit stejně jako maso. Můžete ho upéct v troubě, připravit na grilu nebo smažit jako řízek. Skvěle však chutná i marinované spolu s se sušenými rajčaty, česnekem a oreganem

Tip: Chcete prodloužit trvanlivost tofu, které jste rozbalili? Zamrazte ho nebo ho zavřete do dózy a zalijte ho studenou vodou. Vodu však nezapomeňte denně vyměňovat. 

Z tofu můžete také velmi jednoduše připravit vynikající pomazánku, která se hodí na chlebíčky, jednohubky i jen tak na chleba nebo rohlík. Tofu stačí pouze rozmixovat s trochou rostlinné smetany a doladit vhodným kořením a bylinkami. Například česnekem nebo jarní cibulkou. 

Zdroje:

  • https://zuzanadouchova.cz/proc-jist-tofu/
  • https://www.jimejinak.cz/priprava-tofu/
  • https://www.ketodiet.cz/clanky/blog/vite-co-je-tofu/
  • https://www.damejidlo.cz/c/blog/5-receptu-z-tofu-ktere-si-zamilujete/
  • https://www.jsmekocky.cz/clanek/beata-bohata/zajimavosti/tofu-zdrava-pochoutka-nejen-pro-vegany-vegetariany-do-salatu-i