18. 4. 2022
Tofu je v podstatě sójový sýr, který se vyrábí srážením sójového mléka s potravinářskou sádrou. Je plné kvalitních bílkovin, živin a v kuchyni lze připravit na mnoho způsobů. Obvykle je však nedílnou složku pouze veganského a vegetariánského jídelníčku. Což je obrovská škoda! Neboť jeho zařazením do svého jídelníčku můžete nejen relativně a levně nahradit maso, ale především prospět svému zdraví.
Více než jen náhražka masa!
Tofu patří mezi nejzdravější potraviny. Je lehce stravitelné, bezlepkové a obsahuje velké množství živin. Kromě mnoha minerálů a vitamínů, obsahuje i vlákninu a je bohatým zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin, které jsou skvělou alternativou za živočišné bílkoviny. Obsahuje velmi málo kalorií a na rozdíl od masa neobsahuje žádný cholesterol.
Konzumace tofu má pozitivní vliv na zdraví. Reguluje hladinu cukru v krvi, snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje činnost nervového systému. Chrání srdce i cévy, zmírňuje potíže v menopauze a podle výzkumů snižuje riziko vzniku rakoviny prsu až o 50 %!
Správně připravené chutná báječně!
Tofu má v kuchyni široké možnosti uplatnění. Hodí se do studené a teplé kuchyně i k přípravě na sladko i slano. Naprosto univerzální použití má však pouze přírodní bílé tofu.
Klasické bílé tofu je chuťově nevýrazné a svou chutí vás pravděpodobně nijak nenadchne. Jeho nespornou výhodou však je, že máte v podstatě neomezené možnosti, jak ho ochutit. Funguje totiž jako houba a velmi dobře nasaje chuť různých omáček, bylinek, koření i nejrůznějších marinád.
Tofu se může lišit nejen svou chutí, ale také konzistencí a tím pádem i způsobem použití. Měkké tofu, které svou konzistencí připomíná pudink, můžete využít k přípravě domácí zmrzliny, pomazánek a nejrůznějších dezertů i krémů.
Tvrdé tofu naopak připomíná tvrdý sýr a lze ho připravit stejně jako maso. Můžete ho upéct v troubě, připravit na grilu nebo smažit jako řízek. Skvěle však chutná i marinované spolu s se sušenými rajčaty, česnekem a oreganem.
Tip: Chcete prodloužit trvanlivost tofu, které jste rozbalili? Zamrazte ho nebo ho zavřete do dózy a zalijte ho studenou vodou. Vodu však nezapomeňte denně vyměňovat.
Z tofu můžete také velmi jednoduše připravit vynikající pomazánku, která se hodí na chlebíčky, jednohubky i jen tak na chleba nebo rohlík. Tofu stačí pouze rozmixovat s trochou rostlinné smetany a doladit vhodným kořením a bylinkami. Například česnekem nebo jarní cibulkou.
Zdroje:
- https://zuzanadouchova.cz/proc-jist-tofu/
- https://www.jimejinak.cz/priprava-tofu/
- https://www.ketodiet.cz/clanky/blog/vite-co-je-tofu/
- https://www.damejidlo.cz/c/blog/5-receptu-z-tofu-ktere-si-zamilujete/
- https://www.jsmekocky.cz/clanek/beata-bohata/zajimavosti/tofu-zdrava-pochoutka-nejen-pro-vegany-vegetariany-do-salatu-i