2. 6. 2024
Dezerty do skleničky mají hned několik výhod. Jejich příprava je obvykle jednoduchá a často se obejde bez pečení (i když jsou výjimky), takže je velkým plusem i rychlost. Taky máte pod větší kontrolou porce, které sníte, a dobrotu servírujete parádně esteticky.
Pokud nabízíte skleničkové dezerty na oslavě, nemusíte se zabývat krájením dortu a tím, že porce nedrží tvar a nevypadají hezky. A když budete hodně opatrní při transportu, můžete tyhle lahůdky připravit třeba i na piknik.
Stačí mít sadu pěkných skleniček a můžete se do toho pustit. Tady je 5 tipů, které jsme si oblíbili a na které už nedáme dopustit.
#1 Lotuskový dezert do skleničky
Karamelové sušenky, to je obvykle sázka na jistotu. V kombinaci s mascarpone vznikne hutný dezert, který pohladí chuťové buňky každého strávníka.
Co potřebujete: karamelové sušenky (Lotus), 200 g mascarpone, 2 lžíce cukru, 100 ml 33% smetany, trochu mléka
Jak na to?
- Smíchejte mascarpone se smetanou a cukrem. Vymíchejte hladkou směs.
- Sušenky krátce namáčejte na do mléka a udělejte z nich vrstvu na dně skleničky.
- Potom udělejte vrstvu z krému a takhle je střídejte, dokud nebudete na vršku skleničky.
#2 Krtkův dort do skleničky
Legendární Krtkův dort – kdo by ho nemiloval? Pokud vám tolik nezáleží na tom, aby vznikl opravdový krtinec, klidně si ho udělejte do skleničky.
Co potřebujete: 50 g špaldové mouky, 25 g másla nebo ghí, 25 g hořké čokolády nebo čokopeciček, 10 g cukru, 10 g kakaa, 60 ml mléka, 5 g kypřicího prášku, vejce a špetku soli; na krém ještě 2 banány, 400 g 0% řeckého jogurtu a 10 g hořké čokolády nebo čokopeciček
Jak na to?
- Menší plech si vyložte pečicím papírem a předehřejte si troubu na 170 °C.
- V míse smíchejte mouku, kakao, sůl, cukr a kypřicí prášek.
- Rozpusťte máslo s hořkou čokoládou a nechte směs trošku vychladnout. Pak ji vlijte do mísy se sypkými surovinami.
- Přidejte vejce a mléko a vytvořte těsto. To nalijte na plech a pečte 8–10 minut podle zkušenosti s troubou.
- Jakmile korpus trochu vychladne, rozdrobte ho.
- Připravte si krém. Jogurt vyšlehejte s banánem a nastrouhejte si čokoládu (nebo použijte zmíněné čokopecičky, které vám ušetří práci). Přidejte ji do jogurtu a druhý banán nakrájejte na kolečka.
- Na dno každé skleničky (ideální jsou na tohle množství ingrediencí čtyři) dejte vrstvu rozdrobené korpusu.
- Na sklo nalepte kolečka banánu a vyplňte místo krémem. Vrchní vrstvu bude zase tvořit nadrobený korpus.
Jak na makronky: Máme pro vás tipy, jak zdolat tuhle cukrářskou výzvu!
#3 Tiramisu do skleničky
Tiramisu je klasika, která nikdy neomrzí. A ve skleničce jakbysmet.
Co potřebujete: 250 g mascarpone, 75 g cukru, 3 žloutky, cukrářské piškoty, 200 ml espressa, kakao na posyp, případně amaretto (nemusí být)
Jak na to?
- Ze žloutků s cukrem vymíchejte pěnu.
- Tu potom smíchejte s mascarpone.
- Připravte si kávu a do ní vmíchejte amaretto.
- Do kávy namočte každý piškot a hned je dávejte do skleniček. Vrstvu piškotů vystřídá vrstva krému, dokud nebudou skleničky plné.
- Vršek ještě posypte kakaem a nechte vychladnout.
Cake Pops: Dortová lízátka jsou netradiční, ale velmi jednoduchý dezert. Zkuste je!
#4 Smetanový dezert s čokoládou do skleničky
Pochopitelně nesmíme opomenout čokoholiky! Tahle chuťová bomba je nezapomenutelná.
Co potřebujete: 100 g čokoládových sušenek, kelímek zakysané smetany, kelímek řeckého jogurtu, vanilkový cukr podle chuti, 100 g vysokoprocentní čokolády a 100 g smetany ke šlehání
Jak na to?
- Rozdrťte 100 g čokoládových sušenek.
- Smíchejte zakysanou smetanu s řeckým jogurtem a s vanilkovým cukrem.
- Nastrouhejte si do misky čokoládu a přelijte ji 100 g horké smetany ke šlehání.
- Vydržte zhruba minutku a pak obojí metličkou smíchejte, aby vznikl hladký krém.
- Do skleniček vytvořte vrstvu ze sušenek, vrstvu kysané smetany s jogurtem a vrstvu vychladlého čokoládového krému.
- Na vršek můžete přidat kousek čokolády nebo třeba oblíbený čokoládový bonbón s oříšky.
#5 Mls z domácího pribináčku ve skleničce
Tahle dobrota pro změnu potěší milovníky ovocných vrstev!
Co potřebujete: domácí pribináček (podle našeho receptu), 300 g lesního ovoce a 50–80 g moučkového cukru, kakaové sušenky
Jak na to?
- Připravte si domácí pribináček.
- Potom vytvořte ovocný rozvar – ovoce ohřejte v hrnci, přiveďte ho k varu, nechte chvíli probublávat a pomalu přisypte cukr. Nechte ho vařit 10 minut, občas ho promíchejte.
- Rozdrťte si sušenky.
- Do skleniček udělejte vrstvu ze sušenek, potom z pribináčku, z rozvaru a zase z pribináčku.
- Na vršek můžete nasypat ještě trošku rozdrcených sušenek.
Než začnete dezerty ve skleničce servírovat, vždycky je vychlaďte. Chce to aspoň hodinu v lednici – pak jsou naprosto vynikající!
Použité zdroje:
- https://www.akcniceny.cz/magazin/dezerty-do-sklenicky-6-snadnych-receptu-pro-kazdou-prilezitost/
- https://aktin.cz/krtkuv-dort-do-sklenicky
- https://www.dumazahrada.cz/clanek/recept-nepecene-dezerty-do-sklenicky-20231121.html
- https://www.receptyonline.cz/recept/jidlo/mls-ve-sklenicce/