Jste zde

Top dezerty do skleničky: Karamelová extáze, nálož pro čokoholiky i pohlazení pro klasiky

dezert s arašídy Zdroj: Shutterstock
Milujete dezerty a ty elegantně servírované ve skleničkách ještě víc? Pak právě pro vás jsou určeny následující řádky, ve kterých vám prozradíme 5 skvělých tipů na dezerty do skleničky, které si určitě oblíbíte.

2. 6. 2024

Dezerty do skleničky mají hned několik výhod. Jejich příprava je obvykle jednoduchá a často se obejde bez pečení (i když jsou výjimky), takže je velkým plusem i rychlost. Taky máte pod větší kontrolou porce, které sníte, a dobrotu servírujete parádně esteticky.

Pokud nabízíte skleničkové dezerty na oslavě, nemusíte se zabývat krájením dortu a tím, že porce nedrží tvar a nevypadají hezky. A když budete hodně opatrní při transportu, můžete tyhle lahůdky připravit třeba i na piknik.

Stačí mít sadu pěkných skleniček a můžete se do toho pustit. Tady je 5 tipů, které jsme si oblíbili a na které už nedáme dopustit.

shutterstock_1043911057.jpg

čokoládová pěna
Zdroj: 
Shutterstock
Skvělou kombinací je i čokoládová pěna a maliny.

#1 Lotuskový dezert do skleničky

Karamelové sušenky, to je obvykle sázka na jistotu. V kombinaci s mascarpone vznikne hutný dezert, který pohladí chuťové buňky každého strávníka.

Co potřebujete: karamelové sušenky (Lotus), 200 g mascarpone, 2 lžíce cukru, 100 ml 33% smetany, trochu mléka

Jak na to? 

  • Smíchejte mascarpone se smetanou a cukrem. Vymíchejte hladkou směs.
  • Sušenky krátce namáčejte na do mléka a udělejte z nich vrstvu na dně skleničky.
  • Potom udělejte vrstvu z krému a takhle je střídejte, dokud nebudete na vršku skleničky.

#2 Krtkův dort do skleničky

Legendární Krtkův dort – kdo by ho nemiloval? Pokud vám tolik nezáleží na tom, aby vznikl opravdový krtinec, klidně si ho udělejte do skleničky.

Co potřebujete: 50 g špaldové mouky, 25 g másla nebo ghí, 25 g hořké čokolády nebo čokopeciček, 10 g cukru, 10 g kakaa, 60 ml mléka, 5 g kypřicího prášku, vejce a špetku soli; na krém ještě 2 banány, 400 g 0% řeckého jogurtu a 10 g hořké čokolády nebo čokopeciček

Jak na to? 

  • Menší plech si vyložte pečicím papírem a předehřejte si troubu na 170 °C. 
  • V míse smíchejte mouku, kakao, sůl, cukr a kypřicí prášek. 
  • Rozpusťte máslo s hořkou čokoládou a nechte směs trošku vychladnout. Pak ji vlijte do mísy se sypkými surovinami.
  • Přidejte vejce a mléko a vytvořte těsto. To nalijte na plech a pečte 8–10 minut podle zkušenosti s troubou. 
  • Jakmile korpus trochu vychladne, rozdrobte ho.
  • Připravte si krém. Jogurt vyšlehejte s banánem a nastrouhejte si čokoládu (nebo použijte zmíněné čokopecičky, které vám ušetří práci). Přidejte ji do jogurtu a druhý banán nakrájejte na kolečka.
  • Na dno každé skleničky (ideální jsou na tohle množství ingrediencí čtyři) dejte vrstvu rozdrobené korpusu. 
  • Na sklo nalepte kolečka banánu a vyplňte místo krémem. Vrchní vrstvu bude zase tvořit nadrobený korpus.

Jak na makronky: Máme pro vás tipy, jak zdolat tuhle cukrářskou výzvu!

shutterstock_1485282698.jpg

tiramisu ve skleničce
Zdroj: 
Shutterstock
Tiramisu je skleničková klasika. A velmi jednoduchá.

#3 Tiramisu do skleničky

Tiramisu je klasika, která nikdy neomrzí. A ve skleničce jakbysmet.

Co potřebujete: 250 g mascarpone, 75 g cukru, 3 žloutky, cukrářské piškoty, 200 ml espressa, kakao na posyp, případně amaretto (nemusí být)

Jak na to?

  • Ze žloutků s cukrem vymíchejte pěnu.
  • Tu potom smíchejte s mascarpone.
  • Připravte si kávu a do ní vmíchejte amaretto.
  • Do kávy namočte každý piškot a hned je dávejte do skleniček. Vrstvu piškotů vystřídá vrstva krému, dokud nebudou skleničky plné.
  • Vršek ještě posypte kakaem a nechte vychladnout.

Cake Pops: Dortová lízátka jsou netradiční, ale velmi jednoduchý dezert. Zkuste je!

#4 Smetanový dezert s čokoládou do skleničky

Pochopitelně nesmíme opomenout čokoholiky! Tahle chuťová bomba je nezapomenutelná.

Co potřebujete: 100 g čokoládových sušenek, kelímek zakysané smetany, kelímek řeckého jogurtu, vanilkový cukr podle chuti, 100 g vysokoprocentní čokolády a 100 g smetany ke šlehání

Jak na to?

  • Rozdrťte 100 g čokoládových sušenek. 
  • Smíchejte zakysanou smetanu s řeckým jogurtem a s vanilkovým cukrem.
  • Nastrouhejte si do misky čokoládu a přelijte ji 100 g horké smetany ke šlehání. 
  • Vydržte zhruba minutku a pak obojí metličkou smíchejte, aby vznikl hladký krém.
  • Do skleniček vytvořte vrstvu ze sušenek, vrstvu kysané smetany s jogurtem a vrstvu vychladlého čokoládového krému.
  • Na vršek můžete přidat kousek čokolády nebo třeba oblíbený čokoládový bonbón s oříšky.

shutterstock_2041251815.jpg

dezert ve sklence
Zdroj: 
Shutterstock
Ovoce a pribiňáčkový krém. To je skvělá kombinace.

#5 Mls z domácího pribináčku ve skleničce

Tahle dobrota pro změnu potěší milovníky ovocných vrstev!

Co potřebujete: domácí pribináček (podle našeho receptu), 300 g lesního ovoce a 50–80 g moučkového cukru, kakaové sušenky

Jak na to?

  • Připravte si domácí pribináček.
  • Potom vytvořte ovocný rozvar – ovoce ohřejte v hrnci, přiveďte ho k varu, nechte chvíli probublávat a pomalu přisypte cukr. Nechte ho vařit 10 minut, občas ho promíchejte.
  • Rozdrťte si sušenky.
  • Do skleniček udělejte vrstvu ze sušenek, potom z pribináčku, z rozvaru a zase z pribináčku.
  • Na vršek můžete nasypat ještě trošku rozdrcených sušenek.

Než začnete dezerty ve skleničce servírovat, vždycky je vychlaďte. Chce to aspoň hodinu v lednici – pak jsou naprosto vynikající!

Použité zdroje:

  • https://www.akcniceny.cz/magazin/dezerty-do-sklenicky-6-snadnych-receptu-pro-kazdou-prilezitost/
  • https://aktin.cz/krtkuv-dort-do-sklenicky 
  • https://www.dumazahrada.cz/clanek/recept-nepecene-dezerty-do-sklenicky-20231121.html 
  • https://www.receptyonline.cz/recept/jidlo/mls-ve-sklenicce/