13. 8. 2024
Ovocný salát chutná dětem i dospělým. V letních dnech příjemně osvěží, tělu dodá spoustu vitamínů, minerálů, antioxidantů, vlákniny a dalších cenných látek, které podpoří zdraví, a jeho příprava je obvykle velmi snadná. Připravit ho můžete ze všeho, co jde k sobě a co vám chutná.
Za málo práce hodně muziky
Základem ovocného salátu je zralé, měkké a sladké ovoce nakrájené na menší kousky a doplněné o zálivku a o další surovinu odlišného typu. Salát je vhodnější než obyčejné sladkosti a může být skvělou snídaní, která nastartuje den i chutnou svačinou, která dodá energii.
Ovocný salát je velmi variabilní a k jeho přípravě můžete využít buď je jeden druh ovoce, nebo různé směsi. Kombinovat můžete tuzemské i exotické ovoce nebo čerstvé a sušené.
Salát můžete připravit z hroznového vína, malin, banánů, jahod, grepu, hrušek, jablek i z mandarinek. V závislosti na ročním období můžete přidat nejrůznější druhy melounů, ananas, kiwi, borůvky, třešně, mango či avokádo a rozhodně se nemusíte bát přidat i různé druhy zeleniny. Výborná je například mrkev nebo fenykl, okurka či tenké plátky čerstvé červené řepy.
Pokud chcete váš salát povýšit ještě o úroveň výš, přidejte i nejrůznější ořechy, které salát obohatí o další cenné látky, či semínka z granátového jablka nebo mučenky, která se mimo jiné postarají i o božský vizuální efekt. Skvělé jsou také lístky máty, které salátu dodají osvěžující chuť, mletý čerstvý zázvor nebo plátky kokosu, které při konzumaci salátu budou příjemně křupat.
Ovocný salát připravujte vždy až těsně před servírováním, aby vám ovoce nezhnědlo, neoschlo a neuvadlo, a jednotlivé druhy si nejprve nakrájejte zvlášť. Zejména melouny mají tendenci pustit hodně vody, která by mohla výslednou chuť salátu pokazit.
Tip: Banány a jablka pokapejte citronovou šťávou, aby vám v salátu nezhnědly a nezkazily vizuální dojem.
Zálivku nepodceňujte!
Zálivka propojí všechny chutě a salát doladí k dokonalosti. Kyselé ovoce dosladí, příliš sladké naopak vyváží. Pokud do salátu přidáte kvalitní bílý nebo řecký jogurt, smetanu či tvaroh, dokáže vás ovocný salát dokonce i zasytit.
K oslazení zálivky můžete použít klasický krupicový cukr. Pakliže ale použijete med, javorový nebo datlový sirup či jiná tekutější sladidla, výsledná zálivka lépe přilne k ovoci.
K okyselení určitě využijte citronovou šťávu, která mimo jiné také zamezí oxidaci, respektive nepěknému hnědnutí ovoce. Pokud je pro vás citronová šťáva velmi výrazná, použijte šťávu z limetky.
Zdroje:
- https://srecepty.cz/ovocny-salat-s-cukrovou-zalivkou
- https://kralovstvichuti.cz/rady-a-recepty/recepty/ovocne-salaty-s-domaci-pikantni-zalivkou
- https://itesco.cz/hello/recepty/ovocny-salat-s-medovou-zalivkou/558068/
- https://homebydleni.cz/recepty/ovocne-salaty-osvezi/
- https://www.jsmekocky.cz/clanek/tereza-kvapilova/zajimavosti/chces-si-poradne-zdrave-pochutnat-priprav-si-ovocny-salat
- https://www.apetitonline.cz/jak-na/misa-plna-vitaminu-jak-pripravit-bajecny-ovocny-salat-v-lete-i-v-zime-ktery-podpori-vase