23. 10. 2024
Pokud jste si třeba objednali chlebíček s Palivcem, či uherskou pěnou v Mostě anebo Opavě, vždycky chutnal stejně. Suroviny, stejně jako jejich úpravu a složení, totiž předepisovaly přísné československé státní normy. A ty upravovaly nejen polévky, hlavní pokrmy, dezerty a saláty, ale taky zmíněné pomazánky.
Jednou z nich byla i sýrová pomazánka, pro jejíž přípravu byla potřeba jen několik základních surovin. Příprava zabrala pár minut a výsledek byl famózní. Pojďte společně s námi zavzpomínat na tehdejší kuchyni a speciality, které pro ni byly typické.
Přečtěte si také: Rokfórový salát podle ČSN sice rokfór nepotkal ani z vlaku, přesto jsme ho milovali
Na sýrovou pomazánku podle ČSN budete potřebovat:
Jak na to?
Zhruba dvě hodiny před přípravou pomazánky si vyndejte z lednice máslo a nechte ho povolit na lince. Pažitku operte, osušte a nakrájejte na malé kousíčky.
Do misky přidejte tvaroh, tavený sýr a máslo. Ochuťte solí a dobře vyšlehejte ručním šlehačem. Během šlehání postupně přidávejte mléko a šlehejte tak dlouho, až bude pomazánka lehká a jemná.
Do hotové pomazánky přidejte nasekanou pažitku. Pomazánka je perfektně roztíratelná, takže ji můžete bez obav servírovat na chlebíčky, do palačinek nebo třeba na topinky.
Náš tip: Pokud chcete, aby byla pomazánka ještě krémovější, případně zrovna nemáte po ruce tvaroh, můžete ho nahradit ricottou nebo mascarpone, či cottage sýrem. Pro „light“ verzi zvolte řecký bílý jogurt, nebo skyr. Taveňák snadno nahradíte Lučinou nebo žervé, či čerstvě nastrouhaným sýrem typu gouda nebo eidam.
Zkuste si připravit: Anglická játra: Za "socíku" se servírovala jen odpoledne. Řekneme proč a přidáme recept
Použité zdroje:
- https://www.toprecepty.cz/clanky/7490-syrova-pomazanka-podle-csn-za-par-korun-lze-pripravit-rychlou-a-jednoduchou-veceri-i-bajecne-pohosteni-na-oslavu/
- https://www.recepty.cz/recept/syrova-pomazanka-podle-csn-165943
- https://www.pomazanky-recepty.cz/jak-udelat-4-druhy-lahudkovych-syrovych-pomazanek-retro-recepty.html