Jste zde

Tuhle pomazánku jsme za socíku milovali! Byla sice z taveňáku, ale chutnala ohromně

chleba s pomazánkou Zdroj: Shutterstock
Pomazánky a saláty byly něco, bez čeho jsme si socialistickou kuchyni nedokázali představit. Desítky různých variací se servírovaly nejen doma, ale taky v restauracích nebo mléčných barech.

23. 10. 2024

Pokud jste si třeba objednali chlebíček s Palivcem, či uherskou pěnou v Mostě anebo Opavě, vždycky chutnal stejně. Suroviny, stejně jako jejich úpravu a složení, totiž předepisovaly přísné československé státní normy. A ty upravovaly nejen polévky, hlavní pokrmy, dezerty a saláty, ale taky zmíněné pomazánky.

Jednou z nich byla i sýrová pomazánka, pro jejíž přípravu byla potřeba jen několik základních surovin. Příprava zabrala pár minut a výsledek byl famózní. Pojďte společně s námi zavzpomínat na tehdejší kuchyni a speciality, které pro ni byly typické.

Přečtěte si také: Rokfórový salát podle ČSN sice rokfór nepotkal ani z vlaku, přesto jsme ho milovali

shutterstock_1702398736.jpg

chleba se sýrovou pomazánkou
Zdroj: 
Shutterstock
Sýrová pomazánka byla hitem v době před revolucí.

Na sýrovou pomazánku podle ČSN budete potřebovat:

  • 270 g měkkého tvarohu
  • 418 g taveného sýra
  • 120 g másla
  • 10 g soli
  • 180 ml mléka
  • 10 g čerstvé pažitky

Jak na to?

Zhruba dvě hodiny před přípravou pomazánky si vyndejte z lednice máslo a nechte ho povolit na lince. Pažitku operte, osušte a nakrájejte na malé kousíčky. 

Do misky přidejte tvaroh, tavený sýr a máslo. Ochuťte solí a dobře vyšlehejte ručním šlehačem. Během šlehání postupně přidávejte mléko a šlehejte tak dlouho, až bude pomazánka lehká a jemná.

Do hotové pomazánky přidejte nasekanou pažitku. Pomazánka je perfektně roztíratelná, takže ji můžete bez obav servírovat na chlebíčky, do palačinek nebo třeba na topinky.

Náš tip: Pokud chcete, aby byla pomazánka ještě krémovější, případně zrovna nemáte po ruce tvaroh, můžete ho nahradit ricottou nebo mascarpone, či cottage sýrem. Pro „light“ verzi zvolte řecký bílý jogurt, nebo skyr. Taveňák snadno nahradíte Lučinou nebo žervé, či čerstvě nastrouhaným sýrem typu gouda nebo eidam. 

Zkuste si připravit: Anglická játra: Za "socíku" se servírovala jen odpoledne. Řekneme proč a přidáme recept

Použité zdroje:

  • https://www.toprecepty.cz/clanky/7490-syrova-pomazanka-podle-csn-za-par-korun-lze-pripravit-rychlou-a-jednoduchou-veceri-i-bajecne-pohosteni-na-oslavu/
  • https://www.recepty.cz/recept/syrova-pomazanka-podle-csn-165943
  • https://www.pomazanky-recepty.cz/jak-udelat-4-druhy-lahudkovych-syrovych-pomazanek-retro-recepty.html