27. 3. 2021
Protože jsou ale Velikonoce zároveň svátky jara, sladké jidáše mají symbolizovat taky konec zimy a začátek nového života. Často se s nimi pojí i pohanské tradice, proto jim je přisuzována taky symbolika ptáčků, raků, šneků, housátek, hadů nebo ježků. Ve finále tak záleží vlastně jenom na tom, jak tyto svátky pojmete a k jakým tradicím tíhnete.
Bráška beránků a mazance
Velikonoce si řada z nás spojuje s velikonočním beránkem nebo slaďoučkým mazancem. Na tradiční velikonoční pochoutku ale často pozapomínáme. Přitom jidáše jsou doslova ztělesněním toho, čemu se lidově říká „nebe v hubě“.
Sladká pochutina, ovoněná citronovou kůrou a muškátovým květem, je totiž plná smetany a potřená voňavým medem s rozpuštěným máslem. Jak si tuhle dobrotu připravit? Tady je recept.
Přečtěte si taky: Velikonoční beránek: Tipy na ty nejtradičnější recepty
Na velikonoční jidáše budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 70 g másla pokojové teploty
- 2 žloutky (ideálně od domácích nebo šťastných slepic)
- 300 ml 12% smetany
- 80 g cukru krupice
- 25 g droždí
- 4 g soli
- špetku strouhaného muškátového květu
- kůru ze 1/4 citronu
- 1 vejce (na potření)
- 2 lžíce medu (na potření)
- 1 lžíce másla (na potření)
Jak na ně?
Připravte si menší misku, do které rozdrobíte droždí a smícháte ho se lžičkou cukru. Z obou surovin by měla vzniknout tužší kaše. Ohřejte si smetanu (měla by být vlažná) a zalijte s ní vzniklou kašičku. Přimíchejte vrchovatou lžíci hladké mouky, zakryjte utěrkou a nechte odpočinout na suchém a teplejším místě. Kvásek by měl vzejít během deseti až patnácti minut.
Mezitím si připravte další mísu, do které odměříte zbývající suroviny (mimo těch, kterými budete hotové jidáše potírat). Pamatujte na to, že máslo i žloutky by měly mít pokojovou teplotu. Do směsi přidejte vzešlý kvásek a vše důkladně zpracujte dohromady. Těsto by mělo být hebké a nelepivé. Zhruba pět až deset minut ho rukama hněťte a jakmile bude propracované, zformujte ho do koule.
- Mohlo by vás zajímat: Jak na kynuté těsto: Kvásek může zabít příliš cukru a mouku je dobré nahřát
Kouli uložte do mísy, zakryjte folií a nechte zhruba půlhodiny kynout. Koule by měla svůj objem zvětšit zhruba na dvojnásobek. Pak těsto vyklopte, znovu rozpracujte a rozdělte nejdřív na čtvrtiny, pak na osminky a následně na 24 stejných dílků.
Z každého dílku vyválejte váleček o délce 20 – 25 centimetrů. Jeho tloušťka by měla být podobná vašemu malíčku. Jednotlivé válečky tvarujte do požadovaných tvarů. Vytvářet můžete smyčky, serpentýny nebo jakékoli další tvary.
- Přečtěte si taky: Kouzla s domácí pekárnou: Poradíme, jak na ten nejlepší chléb!
Hotové jidáše klaďte na plech vyložený pečicím papírem. Tady je potřete vejcem rozšlehaným s asi 2 lžícemi vody a nechte cca 20 minut kynout. Mezitím si vyhřejte troubu na 190 stupňů a před pečením jidáše znovu potřete. Pečte asi 15 minut.
Mezitím si ohřejte med, odstavte ho z plotýnky, vhoďte do něj na kousky nakrájené máslo a míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Medovou omáčkou hotové jidáše hned po vytažení z trouby potřete a nechte dokonale vychladnout.
Zajímavost na konec
Tradice říká, že ten, kdo na Zelený čtvrtek před východem slunce sní velikonoční jidáše, bude po celý rok chráněn před hadím uštknutím, včelím bodnutím a lidskou zradou. Ruku do ohně za tuhle informaci sice nedáme, snídáním velikonočních jidášků ale rozhodně nic nezkazíte.