Jste zde

Velikonoční mazanec: Smlsněte si na tom tradičním i odlehčeném

mazanec s mandlemi Zdroj: Bigstockphoto
K Velikonocům neodmyslitelně patří a určitě si vzpomenete na to, jak úžasně chutnal, když ho pekla a servírovala vaše babička. Máme pro vás poctivý, ale i alternativní recept na tradiční dobrotu, na kterou je skoro nejvyšší čas.

27. 3. 2021

Původní recepty na mazanec pocházejí z 16. století a nepojí se jen s naší zemí, ale i s ostatními, v nichž se i před přijetím křesťanství pekly sladké bochánky. Ty sloužily k oslavě bohyně jara. Po přijetí křesťanství tahle tradice přetrvala a bochánky s rozinkami a mandlemi často rozdávali mniši chudým a potřebným.

Svůj název dobrota získala proto, že hospodyňky dřív bochánky upečené na Bílou sobotu brávaly do kostela o Velikonoční neděli, kde došlo k jejich posvěcení, tedy pomazání. Odtud se bochánku začalo říkat pomazanec nebo mazanec.

bigstock-fresh-easter-pastries-challah-355817066_1.jpg

velikonoční pečení
Zdroj: 
Bigstockphoto
O Velikonocích si můžete vychutnat mnoho dobrot - velmi často z kynutého těsta.

Nejtradičnější mazanec? Jedině poctivě!

Abyste mohli o Velikonocích servírovat skvělý mazanec, kterými uctívala návštěvy vaše babička, vyberte si na něj poctivé a kvalitní suroviny. Jen díky nim vznikne nezaměnitelná chuť a půjde nejen pro potěchu chuťových buněk, ale i oka. 

Co potřebujete: 450 g polohrubé mouky, 50 g hladké mouky, asi 250 ml mléka, 100 g cukru, 25 g čerstvých kvasnic, vejce a žloutek, 65 g másla, špetku soli, celé loupané mandle, rozinky (skvělé jsou namočené v rumu)

Jak na to?

  • Připravte si kvásek. Kvasnice dejte do mísy, posypte lžičkou cukru, zalijte troškou vlažného mléka a nechte odpočívat na teplém místě.
  • Do jiné mísy prosejte mouku, přidejte k ní vejce, zbytek mléka s rozpuštěným cukrem (mléko přilévejte po troškách, protože každá mouka saje trochu jinak), rozinky a kvásek. Přidat můžete i voňavý anýz, ale nutné to není. 
  • Hotové těsto nechte kynout, musí zdvojnásobit svůj objem.
  • Jakmile je těsto hotové, pomoučněte si pracovní plochu a vytvarujte na ní z těsta bochánek.
  • Ten pak přesuňte na pečicí plech a nechte ho ještě hodinu odpočívat. 
  • Zatím si připravte mandle a žloutek a 20 minut před pečením si zapněte troubu na 200 °C.
  • Mazanec pořádně potřete žloutek a po celé ploše do něj střídavě vtiskněte mandle. 
  • Pečte ho 5 minut na 200 °C a potom asi 60 minut na 150 °C. Během pečení zkoušejte špejlí, jestli už je hotovo. Těsto se nesmí lepit.
  • Nakonec nechte bochánek vychladnout na mřížce a pak ho zabalte do utěrky a igelitového pytle. 
  • Servírujte, jak je máte rádi. Takový mazanec s máslem… 

Pokud máte radši slané chutě, připravte si velikonoční nádivku: Máme pro vás tipy, jak ji udělat božskou

bigstock-food-bakery-concept-making-bre-291945328_1.jpg

kynuté těsto na mazanec
Zdroj: 
Bigstockphoto
Z kynutého těsta vytvarujte buď jeden velký, nebo několik menších mazanců.

Odlehčená verze mazance pro všechny, kteří myslí na figuru

Pokud se snažíte žít o něco zdravěji a ani o Velikonocích se nechcete utrhnout ze řetězu, jste na správném místě. I pro vás máme recept, který sice není tradiční, ale pochutnáte si zcela jistě. 

Co potřebujete: 170 mandlové mouky, 70 g kokosové mouky, 125 g rozpuštěného másla, 2 vejce (ještě jedno na potření), měkký tvaroh, ¾ lžičky xantanové gumy, lžičku citrónové kůry, ½ prášku do pečiva, lžičku vanilky, 80 g erythritolu, mandle (celé nebo plátky) a špetku soli

Jak na to?

  • Smíchejte všechny sypké ingredience.
  • K sypké směsi přimíchejte ostatní ingredience.
  • Vytvořte hladké těsto a nechte ho aspoň hodinu odpočinout v lednici.
  • Předehřejte si troubu na 160 °C a připravte si plech s pečicím papírem.
  • Těsto přendejte na plech (namočte si na to ruce), vytvarujte bochánek a pěkně ho uhlaďte na povrchu.
  • Potřete ho rozšlehaným vejcem a nasázejte na něj mandle.
  • Mazanec pečte asi 60 minut na 160 °C.
  • Až budete chtít zjistit, jestli už je upečený, opatrně sáhněte na jeho povrch – když bude pružit, je hotovo. V opačném případě ho ještě nechte dopéct. Aby se nepřipálil shora, položte na něj alobal.

Kterému dáte přednost? V každém případě přejeme dobrou chuť!