27. 3. 2021
Původní recepty na mazanec pocházejí z 16. století a nepojí se jen s naší zemí, ale i s ostatními, v nichž se i před přijetím křesťanství pekly sladké bochánky. Ty sloužily k oslavě bohyně jara. Po přijetí křesťanství tahle tradice přetrvala a bochánky s rozinkami a mandlemi často rozdávali mniši chudým a potřebným.
Svůj název dobrota získala proto, že hospodyňky dřív bochánky upečené na Bílou sobotu brávaly do kostela o Velikonoční neděli, kde došlo k jejich posvěcení, tedy pomazání. Odtud se bochánku začalo říkat pomazanec nebo mazanec.
Nejtradičnější mazanec? Jedině poctivě!
Abyste mohli o Velikonocích servírovat skvělý mazanec, kterými uctívala návštěvy vaše babička, vyberte si na něj poctivé a kvalitní suroviny. Jen díky nim vznikne nezaměnitelná chuť a půjde nejen pro potěchu chuťových buněk, ale i oka.
Co potřebujete: 450 g polohrubé mouky, 50 g hladké mouky, asi 250 ml mléka, 100 g cukru, 25 g čerstvých kvasnic, vejce a žloutek, 65 g másla, špetku soli, celé loupané mandle, rozinky (skvělé jsou namočené v rumu)
Jak na to?
- Připravte si kvásek. Kvasnice dejte do mísy, posypte lžičkou cukru, zalijte troškou vlažného mléka a nechte odpočívat na teplém místě.
- Do jiné mísy prosejte mouku, přidejte k ní vejce, zbytek mléka s rozpuštěným cukrem (mléko přilévejte po troškách, protože každá mouka saje trochu jinak), rozinky a kvásek. Přidat můžete i voňavý anýz, ale nutné to není.
- Hotové těsto nechte kynout, musí zdvojnásobit svůj objem.
- Jakmile je těsto hotové, pomoučněte si pracovní plochu a vytvarujte na ní z těsta bochánek.
- Ten pak přesuňte na pečicí plech a nechte ho ještě hodinu odpočívat.
- Zatím si připravte mandle a žloutek a 20 minut před pečením si zapněte troubu na 200 °C.
- Mazanec pořádně potřete žloutek a po celé ploše do něj střídavě vtiskněte mandle.
- Pečte ho 5 minut na 200 °C a potom asi 60 minut na 150 °C. Během pečení zkoušejte špejlí, jestli už je hotovo. Těsto se nesmí lepit.
- Nakonec nechte bochánek vychladnout na mřížce a pak ho zabalte do utěrky a igelitového pytle.
- Servírujte, jak je máte rádi. Takový mazanec s máslem…
Pokud máte radši slané chutě, připravte si velikonoční nádivku: Máme pro vás tipy, jak ji udělat božskou
Odlehčená verze mazance pro všechny, kteří myslí na figuru
Pokud se snažíte žít o něco zdravěji a ani o Velikonocích se nechcete utrhnout ze řetězu, jste na správném místě. I pro vás máme recept, který sice není tradiční, ale pochutnáte si zcela jistě.
Co potřebujete: 170 mandlové mouky, 70 g kokosové mouky, 125 g rozpuštěného másla, 2 vejce (ještě jedno na potření), měkký tvaroh, ¾ lžičky xantanové gumy, lžičku citrónové kůry, ½ prášku do pečiva, lžičku vanilky, 80 g erythritolu, mandle (celé nebo plátky) a špetku soli
Jak na to?
- Smíchejte všechny sypké ingredience.
- K sypké směsi přimíchejte ostatní ingredience.
- Vytvořte hladké těsto a nechte ho aspoň hodinu odpočinout v lednici.
- Předehřejte si troubu na 160 °C a připravte si plech s pečicím papírem.
- Těsto přendejte na plech (namočte si na to ruce), vytvarujte bochánek a pěkně ho uhlaďte na povrchu.
- Potřete ho rozšlehaným vejcem a nasázejte na něj mandle.
- Mazanec pečte asi 60 minut na 160 °C.
- Až budete chtít zjistit, jestli už je upečený, opatrně sáhněte na jeho povrch – když bude pružit, je hotovo. V opačném případě ho ještě nechte dopéct. Aby se nepřipálil shora, položte na něj alobal.
Kterému dáte přednost? V každém případě přejeme dobrou chuť!